Mączystość

Mączystość

Kolejny genem modyfikującym umaszczenia jest mączystość. W angielskiej wersji znany jako mealy, natomiast w portugalskiej jako pangaré. Jednak pod wszystkimi tymi nazwami kryje się jeden i ten sam gen. Działa on rozjaśniająco na pewne obszary tj. okolice oczy, pyska, pachwin, brzucha i nóg. Taki efekt jest częsty u osłów oraz mułów.

mulyosioł

Muły i osioł  z widocznymi działaniami genu pangare- rozjaśnienia okolic oczu, pyska i pachwin (pinterest.com/ hamertondonkeystud.com)

Za ten efekt odpowiedzialny jest dominujący allel Pa+, który jest łatwo dostrzegany. Homo- (Pa+Pa+ ) i heterozygoty (Pa+ Panp) będą wyglądać tak samo. Brak oznaczany jest następująco: Panp  Panp. W przypadku koni sprawa efektu tego genu nie musi być aż tak bardzo widoczna. Wiąże się to też z odcieniem do jakiego została rozjaśniona sierść. Zakres barw może mieścić się od niemal białego  do odcienie beżowego. Częstość jego występowania jest równe w zależności od maści wyjściowej. Konie kasztanowate bardzo często posiadają gen mączystość wraz z konopiastą grzywą. Oczywiście zdarzają się osobniki kasztanowate tylko z efektem mealy.

mealy mAXmealy min

Przykład maksymalnej ekspresji genu u haflingera dodatkowo z genem flaxen  oraz osobnik kasztanowaty z efektem mączystości bez genu flaxen dla porównania. (fhotd64476.yuku.com/ theequinest.com)

Konie gniade też mogą posiadać gen mączystości. Występuje on głównie wśród koni zimnokrwistych i prymitywnych. (Sponeberg, 2003)

maelay bay3mealy bay2Po lewej minimalny gniady mączysty, a po prawej modyfikator ma już znacznie większy zasięg. (pinterest.com)

A co z karymi końmi? Tu istniała teoria dr Sponenberga, iż osobniki kare z genem pangare (aaE_Pa+_) są powszechnie znane pod nazwami skarodniady lub w USA jako brązowy (brown/ seal brown), jednak w 2001 roku Rieder obalił tę teorię odkrywając allel At odpowiedzialny za umaszczenia skarogniade/ brązowe. Obecnie są prowadzone komercyjne analizy tego allelu. Poza tym konie skarogniade mają rozjaśnione chrapy do koloru rudego, a nie tak jak gniade i kasztanowate mączyste do niemal białego. To jest pierwsza różnica. Idąc dalej, skoro za umaszczenie skarogniade odpowiedzialny jest gen dominujący At, to ten koń posiada genotyp At_E, a nie aaE_ (kare) jak myślał dr Sponenberg. Allele aa nie ograniczają rozprzestrzeniania się czarnego barwnika i w efekcie koń jest cały czarny. Allel At jest mutacja dominującego allelu A, który powoduje ograniczenie powierzchni eumelanimy (czarnego barwnika) do grzywy, ogona i kończyn, dając umaszczenie gniade. Najprawdopodobniej mutacja At posiada mniejszy zakres ograniczenia koloru czarnego, dlatego konie skarogniade posiadają czerwony barwnik tylko na chrapach, okolicach oczu i pachwin. Wynika z tego, że gen mealy/ pangare działa tylko na czerwony barwnik, a „czarne” konie z tym efektem są tak naprawdę skarogniado-mączyste jak na zdjęciu poniżej. Kuc na pierwszym planie jest niemal czarny, ale pod białymi chrapami wyłaniają się rude włosy, co świadczy to o działania na czerwony barwnik, a nie eumelaninę.

mealy

Skarogniado mączysty kuc Exmoor. (colorgenetics.info)