prosto o kolorach

Jabłkowitość

Jabłkowitość

Jabłkowitość jako taka ma kilka postaci. Zależne jest to od działania genów lub nie. Jak one wyglądają? O tym później, ale najpierw wymienię ich rodzaje:

1. Najbardziej powszechną i mogącą pojawić się na każdej maści jest zwykła sezonowa jabłkowitość:

DCF 1.0
(s48.photobucket.com)

Powstaje ona podczas zmiany sierści dwa razy do roku na wiosnę i na jesień. Włosy leżące bliżej większych naczyń krwionośnych wypadają później niż te od nich oddalone. W efekcie konie tracą sierść, która tworzy jasne wnętrza jabłuszek.

naczynia

(bloodjournal.hemtologylibrary.org)

2. Kolejną odmiana tego zjawiska jest jabłkowitość u koni siwych:

grey

(horses.wikia.com)

W tym przypadku zasada działania jest podobna jak u sezonowej jabłkowitości z tą różnicą, że u koni siwych jest to etap utraty koloru. Nie znaczy to, że koni siwych nie „dopada” jabłkowitość sezonowa.

siwy

(fotografia własna)

3.  Następnym rodzaj, to odwrócona jabłkowitość u szampanów: 

Classic_Champange_Stallion

(theequinest.com)

Pojawia się ona sezonowo u koni szampańskich w formie ciemnych plamek w jasnej obwódce, dlatego nazywa się je odwrócona jabłkowitością.

4. Jabłkowitość trwała u koni srebrnych. Zwykle nasilona młodym wieku, później nieco słabnie. Jest niezależna od pór roku.

tinkersilver

(ndulgy.comhorseandhound.co.uk)

5. Ostatnia wariacja, to odwrócona jabłkowitość u koni dereszowatych:

roan

(pinterest.com)

Pojawia się sezonowo przy zmianie szaty z letniej (jaśniejszej) na zimową (ciemniejszą), ale też niektóre konie dereszowate posiadają go na stałe w formie progresywnej. Jeżeli posiadają go dłużej i w efektownej wersji, to  może być on opisany pod postacią sznurowania.