Umaszczenia podstawowe bydła

Umaszczenia podstawowe bydła

Przy blisko 400 rasach bydła różnorodność kolorów musi być znaczna. Bazowymi i najpopularniejszymi kolorami u bydła są czarny oraz czerwony, czyli umaszczenia podstawowe. Oba te kolory wiążą się z  jednym genem – Extension. Odpowiada on podobnie jak u koni za produkcje eumelaniny (czarny barwnik) lub feomelaniny (czerwony barwnik). Wyróżnia się aż trzy allele w tym locus warunkujące te dwa kolory:

Umaszczenie podstawowe: Czarne

  • ED – allel dominujący nad dwoma pozostałymi sprawia, że w konfiguracji: EDED, EDe, EDE+ bydło jest całe czarne . Ten kolor cechuje takie rasy jak: chińskie czarne bydło, Angus oraz Chiangus, ale występuje też jako jedna z wielu  barw w rasach: Brangus, Balancer, Limousin, Lim-Flex, Highland, Simmental, SimAngus, Salers czy bydło holsztyńsko-fryzyjskie.

Umaszczenia podstawowe: Czerwone

  • e – recesywny allel, który w konfiguracji ee lub E+e warunkuje brak produkcji czarnego koloru, więc zwierzęta są całe czerwone. Taki kolor możemy spotkać u ras: Hereford, Lincoln Red, Red Angus, Red Poll, Highland czy Santa Gertrudis, ale również u naszej rodzimej polskiej czerwonej!

Umaszczenie podstawowe: Dzikie

  • E+ – ta wersja genu zwana „dziką”  ma działanie neutralne w konfiguracji z allelem ED lub e. W takim przypadku warunkuje kolor allelu z którym występuje w parze. To, że nazwano ta wersję „dziką” nie znaczy, że w postaci homozygoty E+E+ uzyskamy umaszczenie tura, ale będzie ono przypominało jego cieniowanie – części ciała oddalone od tułowia (głowa, szyja, kończyny) będą ciemniejsze niż kłoda. Takie działanie przypisuje się współpracy tego allelu z genem Agouti. W układzie E+E+ produkowany jest zarówno czarny jak i czerwony barwnik. Taki kolor możemy zaobserwować w takich rasach jak:  szwajcarskie brązowe, stepowe, Jersey, Heck oraz rasach prymitywnych Europy i Bliskiego Wschodu.

 

Wyjątki

Czerwony Dominujący / Czerwony Wariant

Byłoby za pięknie gdyby wszystko układało się według opisanego wyżej schematu.  Jako, że przyroda nie lubi nudy, to zamieszała także w tych jakże prostych kolorach. Wśród bydła holsztyńsko-fryzyjskiego zaobserwowano dość ciekawa anomalię. Większość czerwonych krów holsztyńsko-fryzyjskich posiada genotyp ee. Krowy, które genetycznie nie wykazywały genotypu czerwonego były rude! Nazwano to zjawisko Czerwonym Dominującym lub Wariantem Czerwonym. Według badań za to zjawisko odpowiedzialny jest całkiem inny gen.

Zmienny Czerwony/ Czarny

Kolejną anomalią związaną z bydłem holszyńsko-fryzyjskim i  z kolorem podstawowym jest tytułowa zmienność. Co się pod nią kryje? A bardzo ciekawe zjawisko zmiany koloru zwierzęcia. Najczęściej  z czerwonego na czarny, a rzadziej na odwrót. Przypuszcza się, że odpowiedzialny jest za to recesywny gen.

 

Znajdź nas na Facebooku!